První pražská čína U Koruny

Protože jsem správná snobka, pátrala jsem po nějaké výjimečné, prestižní gastronomické senzaci Prahy, ale asi jsem u těch báječných restaurací seděla moc dlouho, protože jsem se dostala až do roku 1958 do Vodičkovy ulice č. 19. Zde byla otevřena druhá čínská restaurace v Evropě a když říkám čínská, tak myslím opravdu čínská. I když gastroobjevem roku 58 byly “dehydrované” polévky Podravka, tamní kuchaři s překladatelem, ne v kapse, ale vedle sebe, se učili od “nefalšovaných” čínských mistrů převážně palácovou kuchyni, kterou pak předkládali nejen panu Werichovi, ale i jiné pražské smetánce, včetně popelářů.
Sice už není ve Vodičkově ulici, ale tradice, způsob úpravy jídla a chutě zůstaly i v restauraci U Koruny v Hostivících. A protože chloubou jídelního lístku jsou studené předkrmy, volím hned tři.

 Protože se nebojím, že by se jednalo o nějakou “pražskou čínskou restauraci” dávám si klidně, bez vidiny otravy jídlem a žloutenky, medůzu. Najemno nakrájená pochoutka je úchvatně dochucená, dominantní chilli se nezapře, ale ani špetka zázvoru, která dodává jídlu ještě větší šmrnc.

Obrazek-14

Jako další studený předkrm jsem zvolila  kousky marinovaných křehkých ledvinek ve sladkokyselé marinádě, které se jen rozplývaly na jazýčku.

Obrazek-10

Vzhledem k tomu, že ani teplé předkrmy nezačínaly a nekončily jen u jarních závitkú, ochutnala jsem ještě jednu předkrmovou specialitku jemné, lehce mazlavé Šanghajské masové taštičky.

Obrazek-13

Když jsem po předkrmech zjistila, že se jedná o tzv. evropskou čínu, zvolila jsem i ostré chop suey z krůty. Kombinace zelí, fazolí, žampionů, hub šitaké, pórku a další různorodé zeleniny mě nejdříve trochu vyděsila, ale záhy jsem zjistila, proč sem pan prezident a božský Kája chodí. Bylo to prostě vynikající.

Obrazek-12

U Koruny, Československé armády 1, Hostivice 253 01, www.ukoruny.cz

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized a jeho autorem je snobka_cz. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář